fbpx
Чому коефіцієнт теплового опору такий важливий?

Припустимо, величина R=0,5 (м2•°С/Вт). Це означає, що при різниці температур з двох сторін склопакета, рівною 1 °С, через 1 м2 йде 2 Вт тепла. Якщо різниця температур досягає 40 °С (від  -20 °С на вулиці до +20 °С в приміщенні), то через 1 м2 йде 80 Вт тепла в годину.

Якщо в двокімнатній “хрущовці” замість вікна із звичайним однокамерним склопакетом (R<0,35) використати вікна, що відповідають нормам (R=0,75) для більшої території України, економія за один опалювальний період складе мінімум 1035 кВт/год..

Теплові показники вікна, і відповідно до R, залежать від характеристик:
•    передусім, склопакета;
•    профільної системи (!) – тут варто звернути увагу не лише на назву торгової марки, але, головне, на серію профільної системи;
•    крайової зони склопакета (точніше за дистанційну рамку, “теплу” або звичайну).

Традиційно при виборі вікна менеджери орієнтують покупців на якість профілю, опускаючи той факт, що найбільшу площу у віконній конструкції займає склопакет. І якщо він має низький показник R, це означає, що в холодну пору року через склопакет йтиме багато тепла, а в жаркий сезон, навпаки, через вікно приміщення додатково нагріватиметься. Фактично, дорогий профіль – це ще не гарантія високої енергоефективності вікна. У дійсно якісній конструкції все три вищезгадані складові повинні принаймні відповідати прийнятим нормам.

OKNA.ua доповнили класифікатор ДСТУ декількома класами, оскільки в нормах не виділені розмежування між нормальними, хорошими і дуже хорошими вікнами по енергозбереженню:
А+++  (1.05 м2•°С/Вт і більше);
А++  (0.95-1.04 м2•°С/Вт);
А+  (0.85-0.94 м2•°С/Вт).

В той же час, основну частину з наявних позицій складають вікна класу нижче А2 – пропозиції, привабливі за ціною, але що абсолютно не відповідають прийнятим в Україні нормам і що не забезпечують належного енергозбереження.

 Багато виробників готові робити вікна, що значно перевершують чинні норми. Але стримуючим чинником залишається те, що склопакет з високим показником коефіцієнта теплового опору здорожує купівлю. В той же час, на порозі зростання цін на електрику, газ і опалювання до рівня європейських, покупцеві доцільно один раз вкласти кошти у високоякісні вікна, які дозволять понизити витрати на опалювання взимку і кондиціонування влітку.

Чому коефіцієнт теплового опору такий важливий?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.